Σενάριο VII :Γραπτή εξέταση με οπτική επαφή όλων των φοιτητών ταυτόχρονα*

Κατάλληλο για : Γραπτή εξέταση μέσω Eclass και επιτήρηση μέσω κάμερας
Απαιτούμενα εργαλεία : Eclass και Google Meet
*Η ταυτόχρονη παρακολούθηση όλων των εξεταζόμενων φοιτητών επιτυγχάνεται με χρήση πρόσθετου στο φυλλομετρητή.

Περιγραφή

Το συγκεκριμένο εργαλείο (google meet) είναι κατάλληλο για γραπτή εξέταση σε μεγάλα ακροατήρια. Εξασφαλίζει οπτικοακουστική επαφή με όλους τους συμμετέχοντες στη διάλεξη, πράγμα που βοηθά ως ένα βαθμό στη διαφάνεια της διαδικασίας αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι ο φοιτητής δεν έχει δώσει αλλού τους κωδικούς του, ούτε ότι βρίσκεται μόνος του στο χώρο ή ότι γράφει κάποιος άλλος γι’ αυτόν ή ακόμα και το ότι επικοινωνεί με κάποιον από τους συμφοιτητές του. Μπορείτε στην αρχή της εξέτασης να ζητήσετε από τους φοιτητές να σας επιδείξουν το πάσο τους στην κάμερα.
Στη συνέχεια να εξετάσετε τους φοιτητές μέσω των εργαλείων (ασκήσεις και εργασίες) του eclass και να τους επιτηρείτε μέσω του  Google Meet (Ανοιχτές κάμερες και μικρόφωνα). Στο τέλος της γραπτής εξέτασης μπορείτε να εξετάσετε και προφορικά τους φοιτητές σας.

Δημιουργία Λογαριασμού

Αρχικά θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας στην υπηρεσία G suite for Education.

1  Συνδεθείτε στο σύστημα διαχείρισης λογαριασμών Mussa. Από το μενού επιλέξτε υπηρεσίες, και στη συνέχεια ενεργοποίηση των υπηρεσιών Google. Η ενεργοποίηση θα γίνει την επόμενη ώρα.

Διαδικασία Εξέτασης

Για τη γραπτή εξέταση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία που έχουν προταθεί για τις γραπτές εξ αποστάσεως εξετάσεις, και περιγράφονται παρακάτω.

Γραπτή εξέταση με ερωτήσεις κλειστού τύπου και ανάπτυξης για μεγάλα ακροατήρια
Χρήση του εργαλείου Ασκήσεις του Eclass με τράπεζα θεμάτων

Γραπτή εξέταση με ερωτήσεις ανάπτυξης και έλεγχο λογοκλοπής για μεγάλα ακροατήρια
Χρήση του εργαλείου Εργασίες του Eclass και έλεγχος λογοκλοπής με το Turnitin.

Επιτήρηση

1Για να συνδεθείτε στην εξέταση αρχικά δώστε τις απαραίτητες προσβάσεις στο μικρόφωνο και στην κάμερα σας, και στη συνέχεια πατήστε το κουμπί Συμμετοχή τώρα.

2Έχετε συνδεθεί στην εξέταση και οι φοιτητές θα αρχίσουν να φαίνονται σε παράθυρα. Με την επιλογή “εμφάνιση όλων” μπορείτε να δείτε τα ονόματα των φοιτητών που συνδέονται στην εξέταση.

3Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το περιβάλλον χρήσης της υπηρεσίας Google Meet

Ενημέρωση φοιτητών

1Οι φοιτητές θα πρέπει αρχικά να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία G Suite for Education στο λογαριασμό τους. Μπορείτε να τους στείλετε τον παρακάτω σύνδεσμο για πληροφορίες.

Προσοχή! Η ενεργοποίηση του λογαριασμού απαιτεί περίπου μια ώρα, και οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν φροντίσει για την ενεργοποίηση τουλάχιστον μια ώρα πριν την εξέταση.

2Κάθε φοιτητής που έχει ενεργό G Suite For Education account είναι πιστοποιημένος με ιδρυματικό λογαριασμό και συνδέεται αυτόματα στην εξέταση πατώντας το σχετικό σύνδεσμο. Σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να συνδεθεί με απλό gmail account ή ακόμα και χωρίς account θα σας εμφανιστεί σχετική ειδοποίηση ώστε αν θέλετε να τον δεχθείτε στην εξέτασή σας.

Greed View

Αν επιθυμείτε να βλέπετε συνδεδεμένους όλους τους φοιτητές της εξέτασης ταυτόχρονα, ανεξάρτητα του αριθμού των φοιτητών τότε μπορείτε να εγκαταστήσετε το πρόσθετο greed view στον φυλλομετρητή σας.

1

Ανάλογα με τον φυλλομετρητή σας επιλέξτε και εγκαταστήστε το αντίστοιχο πρόσθετο.
 

2Όταν συνδεθείτε στην εξέταση ενεργοποιήστε το Greed View και θα φαίνονται όλοι οι συμμετέχοντες ταυτόχρονα στην οθόνη σας.

3Η οθόνη σας θα πρέπει να έχει τη μορφή της παρακάτω εικόνας.

Πλεονεκτήματα

  • Μπορείτε να εξετάσετε με περιορισμένη επιτήρηση πολύ μεγάλες ομάδες φοιτητών.
  • Το Google Meet είναι συμβατό με όλα τα λειτουργικά συστήματα.
  • Οι φοιτητές είναι πιστοποιημένοι με ιδρυματικό λογαριασμό.
  • Η σύνδεση των φοιτητών γίνεται απλά πατώνοντας link που τους δώσατε και δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουν κάποιο λογισμικό.

Μειονεκτήματα

  • Οι φοιτητές μπορούν να στείλουν τις απαντήσεις τους ο ένας στον άλλο με εξωτερικά εργαλεία (SMS, viber, Messanger)
  • Η ενεργοποίηση του Greed View μπορεί να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα αν έχετε αργή σύνδεση στο δίκτυο.
  • Ο φοιτητής μπορεί να δώσει τους κωδικούς του οπουδήποτε και να γράψει κάποιος άλλος αντί αυτού. Η ανοιχτή κάμερα δεν εξασφαλίζει ότι αυτός που είναι μπροστά από την οθόνη είναι και αυτός που απαντάει στις ερωτήσεις εξέτασης.
Το παραπάνω σενάριο εξέτασης αποτελεί πρόταση της ομάδας υποστήριξης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Τμήματος Δικτύων, και σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικό για τους διδάσκοντες.